top of page

Νέον έτος και το αιώνια “νέον”

Έγινε ενημέρωση: 24 Ιαν 2021

03/01/2021


Είναι πολύ φυσικό, καθώς βρισκόμαστε στην αρχή του καινούργιου χρόνου, ο νους μας να γεμίζει από νέες σκέψεις και οραματισμούς για το νέον έτος. Διότι πάντοτε ο άνθρωπος ζητάει το νέο, στρέφει το βλέμμα του προς το καινούργιο που τον ελκύει. Τον ενδιαφέρουν οι νέες ιδέες, τα νέα κοινωνικά συστήματα, οι νέες τάσεις της μόδας, οι κατευθύνσεις της οικονομίας… Όλα αυτά μαγνητίζουν πολλούς, τραβούν το ενδιαφέρον τους, αποσπούν την προσοχή τους.


Το ίδιο συμβαίνει και με τον χρόνο. Προσμένει ο άνθρωπος τον καινούργιο χρόνο με την ελπίδα ότι οι ημέρες του θα του φέρουν μια νέα, καλύτερη ζωή. Άραγε, ενεργεί σωστά ο άνθρωπος σκεπτόμενος το νέο; Έχει συλλογιστεί ποιό είναι το πραγματικά νέο για να το βρει και στη συνέχεια να το αγαπήσει, ώστε σταθερά να το ακολουθήσει, ή μήπως στην πορεία του προς το νέο, του αρέσει να αυταπατάται, να ξεγελιέται και στο τέλος να διαψεύδεται οικτρά;

Το αληθινά νέο, πρέπει να ξέρουμε, δεν βρίσκεται στις μάταιες αναζητήσεις και επιδιώξεις. Πολύ δε περισσότερο στους ψεύτικους οραματισμούς, στις φρούδες ελπίδες, στα διάφορα απατηλά κοινωνικά συστήματα, στις μεγαλόστομες διακηρύξεις και υποσχέσεις, καθώς τα τελευταία χρόνια μάς βομβαρδίζουν με ανθρώπινες ιδέες. Όλα αυτά έρχονται και παρέρχονται, φθίνουν, μαραίνονται. Πού λοιπόν βρίσκεται το όντως νέο; Ποιός μπορεί να μας το δώσει;

Ο Ιησούς Χριστός έφερε στον κόσμο το νέο. Εκείνος έκανε “καινά τα πάντα”, με τις αλήθειες της αιώνιας διδασκαλίας Του, με τη ζωή Του και τη μοναδική θυσία Του, με τη χάρη Του, καθώς προσφέρεται μες στην Εκκλησία και στον κόσμο, διά των Μυστηρίων, και απαλλάσσει τον άνθρωπο από τη φθορά και την αμαρτία. Εκείνος είναι ο Μοναδικός που “καινοποιεί τους γηγενείς”, που αναπλάθει τον άνθρωπο, δίνοντάς του τη σωστή κατεύθυνση και τον ορθό προσανατολισμό.

Ναι! Ο Χριστός είναι Εκείνος που ξανανιώνει και αναγεννά όλους τους ανθρώπους. Και όποιος είναι ενωμένος μαζί Του, αποτελεί νέο δημιούργημα, αιώνια νέο, είναι κατά τον απόστολο Παύλο “καινή κτίσις”.

Αν λοιπόν επιθυμούμε, με τον καινούργιο χρόνο, κάτι νέο που μένοντας αιώνια νέο δεν θα παλιώνει στη ζωή μας, καλούμαστε να πλησιάσουμε τον Ιησού Χριστό, για να λάβουμε την αγιαστική Του χάρη, η οποία ανακουφίζει τον άνθρωπο, δεν τον αφήνει χοϊκό με γήινα φρονήματα, με έχθρες και ταπεινά πάθη.

Το αληθινά καινούργιο και αιώνια νέο, ας το αναζητήσουμε στην ηθική αναμόρφωση του εσωτερικού μας κόσμου, στην καλλιέργεια του νέου ανθρώπου, που εγκαινιάζει μέσα μας ο νεοποιός Χριστός.

Όταν είναι συγχρονισμένη η ζωή μας με τα διδάγματα του ιερού Ευαγγελίου, τα οποία πρέπει να είναι για όλους μας νόμος και κανόνας ζωής, είναι δυνατόν η νέα χρονιά “της χρηστότητος Κυρίου”, να έχει κάτι το νέο, το αιώνια νέο, σύμφωνα με τις προσωπικές ελπίδες του καθενός μας.

Έτσι διψασμένοι και φλεγόμενοι από κάτι το νέο, με την είσοδο στη νέα χρονιά, αυτό ας το αναζητήσουμε στην ηθική αναμόρφωση της ψυχής και του πνεύματός μας και στην καλλιέργεια και ανάπτυξη του νέου ανθρώπου, που στην καρδιά όλων μας εγκαινιάζει η παρουσία του Σωτήρος Χριστού.

Καλή κι ευλογημένη νέα χρονιά! Χρόνια πολλά.


Ευάγγελος Π. Λέκκος






6 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page