top of page

Το Περιβόλι Του Αγίου Λαζάρου στην εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου του συγγραφέα Ιωάννου Λένου.

Το Περιβόλι Του Αγίου Λαζάρου στην εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου του συγγραφέα Ιωάννου Λένου με τίτλο «Ο Αγαπημένος Φίλος Του Χριστού Λάζαρος Ο Τετραήμερος, Ο Αφανής Ιερός Ποιμενάρχης, Ο Προστάτης και Θαυματουργός Άγιος»


(Χωριό Ευαγγελισμός, Δήμου Βόλβης, περιοχή Λαγκάδα , Θεσσαλονίκης)

22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

Την Παρασκευή το απόγευμα, 22 Ιουλίου 2022, ημέρα εορτής της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, της μυροφόρου και ισαποστόλου και ώρα 20:00 πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του παρεκκλησίου Αγίου Λαζάρου στο χωριό Ευαγγελισμός Δήμου Βόλβης, περιοχή Λαγκαδά, Θεσσαλονίκης, εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου του συγγραφέα Ιωάννου Λένου με τίτλο «Ο Αγαπημένος Φίλος Του Χριστού Λάζαρος Ο Τετραήμερος, Ο Αφανής Ιερός Ποιμενάρχης, Ο Προστάτης και Θαυματουργός Άγιος». Ένα πόνημα αφιερωμένο από τον συγγραφέα στην μνήμη του μακαριστού μητροπολίτου Λαγκαδά κυρού Ιωάννου και στους ξεριζωμένους μικρασιάτες πρόσφυγες από το χωριό Εσμέ της Νικομήδειας που εγκαταστάθηκαν στο χωριό Ευαγγελισμός Δήμου Βόλβης από το 1922 έως το 1925.


Το βιβλίο διανέμεται δωρεάν και αποτελεί ίσως το μοναδικό παγκοσμίως πόνημα που αναφέρεται με επιστημονικά, θεολογικά και ιστορικά στοιχεία στον αφανή ιερό φίλο Του Χριστού, Άγιο Λάζαρο τον τετραήμερο, σε ότι αφορά την μετά την ανάσταση ζωή του και την εμφάνισή του σε χωριό της Μακεδονίας μας. Εκεί όπου άφησε τα ευλογημένα αχειροποίητα σημάδια του στα ερυθρά βελούδινα πέπλα του ιερού βήματος στο ομώνυμο παρεκκλήσι του στο χωριό Ευαγγελισμός. Σημάδια που αργότερα εμφανίστηκαν και στις ερυθρές βελούδινες κουρτίνες του μακαριστού μητροπολίτη Λαγκαδά κυρού Ιωάννη.


Ως άλλη σινδόνη του Τορίνο, αυτή τη φορά ο φίλος Του Χριστού αποτυπώνει τις άγιες παλάμες του και χαράσσει ακαθόριστα σχήματα στα διακοσμητικά πέπλα του Ιερού Βήματος και στις κουρτίνες του οικείου μητροπολίτη. Όπως αναφέρει ο συγγραφέας στο βιβλίο, «τα υφάσματα αυτά τιμώνται και τους αποδίδονται θεραπευτικές δυνάμεις. Για όλους μας η εποχή των θαυμάτων δεν έχει τελειώσει ακόμα. Οι περισσότεροι λαχταρούν σημάδια και θαύματα. Η φυσική απόδειξη του Θεού είναι ζωτική δύναμη της καθημερινότητας. Με τα φαινόμενα αυτά και τα γεγονότα εμπνέονται οι πιστοί και προβληματίζονται οι περίεργοι. Το φαινόμενο του παρεκκλησίου του Αγίου Λαζάρου στο χωριό αυτό απέκτησε θρησκευτική χροιά. Η επιστήμη απλώς συμπληρώνει». Και ο συγγραφέας καταλήγει στον επίλογό του : «Ο Άγιος Λάζαρος ο Τετραήμερος και Φίλος Του Χριστού μπορεί να μην άφησε γραπτές παρακαταθήκες είναι, όμως, ο αποστολέας συνεχώς Θείων σημείων και μηνυμάτων για την σωτηρία μας , σύμφωνα με όσα δίδαξε ο Φίλος του και Θεός μας: «σημεῖα δὲ τοῖς πιστεύσασι ταῦτα παρακολουθήσει» (Μάρκ. 16,17). Στέλνει σημάδια και μηνύματα, απαντά και διαλέγεται αρκεί να τον αντιληφθούμε. Για αυτό θα πρέπει να προετοιμαστούμε, να έχουμε ανοιχτές τις αισθήσεις μας, να είμαστε σε εγρήγορση πνευματική, να τον ευχαριστήσουμε και να τον παρακαλέσουμε να μας αξιώνει να κατανοούμε κάθε Θείο σημείο του για την σωτηρία της ψυχής μας όσο ζούμε».


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Λαγκαδά. Λητής και Ρεντίνης κκ Πλάτωνας, Ο καθηγούμενος της μονής Τιμίου Προδρόμου πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης π. Πορφύριος, ο οποίος εκπροσώπησε και τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κκ Παντελεήμονα, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης από την ΝΔ, κύριοι Θεόδωρος Καράογλου και Δημήτριος Βαρτζόπουλος, ο Δήμαρχος Βόλβης κ Διαμαντής Λιάμας, η αντιδήμαρχος παιδείας πολιτισμού και αθλητισμού Δήμου Βόλβης κ. Μαρία Δαγκλή Πράπα, ο πρόεδρος του χωριού κ Χρήστος Καραγιαννίδης, ιερείς, μοναχοί, εκπρόσωποι από την νήσο Κύπρο με επικεφαλή τον κ. Λάζαρο Φιλίππου, επιστάτη του ιερού ναού Αγίου Λάζαρου στο Περιβόλι Του Αγίου Λαζάρου στη Δρομολαξιάς και πλήθος κόσμου.


Πριν την έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε τελετή παράδοσης από τον κ. Λάζαρο Φιλίππου Ιεράς εικόνας Αγίου Λαζάρου, προερχόμενη από τον Ιερό ναό Αγίου Λαζάρου Δρομολαξιάς Κύπρου στον σεβασμιότατο μητροπολίτη Λαγκαδά κκ Πλάτωνα, ο οποίος στην συνέχεια την παρέδωσε στον εφημέριο του χωριού π. Θερόδωρο Κοκκώνη. Η ιερά εικόνα τοποθετήθηκε σε ειδική βάση και θα παραμείνει στο παρεκκλήσι Του Αγίου, στο χωριό Ευαγγελισμός.


Ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητρόπολης Λαγκαδά, Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Αναστάσιος Παρούτογλου, ανέγνωσε χαιρετισμό του μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ, Ιερώνυμου Β΄, ο οποίος μεταξύ των άλλων αναφέρει «Το εν λόγω πόνημα μας παρέχει υλικό και μαρτυρίες σχετικά. Πρόκειται για μια ιερή ιστορία, σαν αυτές που συνοδεύουν τη ζωή πολλών ανθρώπων εδώ στην πατρίδα μας και καθιστούν την Ελλάδα, παρά την γενικευμένη αποστασία των ημερών μας , τόπο πράγματι ευλογημένο από τον άγιο Θεό μας» και καταλήγει «Εύχομαι λοιπόν, Ο Κύριός ημών Ιησούς Χριστός , δια πρεσβειών του Φίλου αυτού Λαζάρου να ευλογήσει πλουσίως την εκκλησία της περιοχής και τα μέλη της , να ενδυναμώνει δε τον πονήσαντα Ιωάννη Λένο στην εν γένει συγγραφική του παραγωγή».


Χαιρετιστήριους λόγους απεύθυναν, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Λαγκαδά, ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ Παντελεήμονας, ο οποίος αναγνώστηκε από τον καθηγούμενο της Ιεράς μονής Τιμίου Προδρόμου Σκήτη Βεροίας, Ο Δήμαρχος Βόλβης, η αντιδήμαρχος Βόλβης, ο κος Λάζαρος Φιλίππου, ο οποίος μετέφερε και τον χαιρετισμό του σεβασμιότατου μητροπολίτου Κιτίου κ. Νεκτάριου, ο πρόεδρος του χωριού Ευαγγελισμός και ο φιλόλογος και συγγραφέας κ Ελισαίος Καπαδόπουλος.


Η εκδήλωση περατώθηκε με απονομή τιμητικών διακρίσεων στους Δημόπουλο Χρήστο, Λαμπρινή Δημοπούλου και Μαρία Τήρου, τέκνα του χωριού Ευαγγελισμού, τα οποία στις 29 Απριλίου 1993, αξιώθηκαν να δουν την χάρη του Αγίου Λαζάρου στο παρεκκλήσι του στο χωριό και να γίνουν η έμπνευση να εκδοθεί το βιβλίο αυτό.


Ακολούθησε μικρή δεξίωση και δωρεάν διανομή βιβλίων σε όλους τους παρευρισκόμενους.


Το Περιβόλι Του Αγίου Λαζάρου



























Βίντεο αφιέρωμα στην εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου του συγγραφέα Ιωάννου Λένου με τίτλο «Ο Αγαπημένος Φίλος Του Χριστού Λάζαρος Ο Τετραήμερος, Ο Αφανής Ιερός Ποιμενάρχης, Ο Προστάτης και Θαυματουργός Άγιος»









336 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page