top of page

Αιτείτε, ζητείτε, κρούετε…

Έγινε ενημέρωση: 24 Ιαν 2021

16/12/2020


Συνεχίζουμε την ανάπτυξη του θέματος για το τι πρεσβεύει η Εκκλησία μας πάνω στο ζήτημα της Θείας Πρόνοιας και της τύχης. Επιβεβαιώνοντας, κατά κάποιο τρόπο, τη διδασκαλία της Παλαιάς Διαθήκης, ο Ιησούς Χριστός διακηρύττει ότι ο Θεός είναι Πατέρας μας, γι’ αυτό συμβουλεύει τους ανθρώπους “να ζητούν και θα τους δοθεί, να ψάχνουν και θα βρουν, να χτυπούν την πόρτα και θα τους ανοιχτεί” (Ματθ. 7,7). Ποιό είναι το νόημα αυτών των παροτρύνσεων;


Αιτείτε: Διότι ο άνθρωπος βρίσκεται πάντοτε στην ανάγκη να απευθύνει στον Θεό αιτήματα και να ζητάει την ικανοποίησή τους. Χρειάζεται όμως διάκριση, που είναι η βασίλισσα και η αρετή των αρετών, επειδή συνήθως οι χριστιανοί προσευχόμενοι ζητούν υλικά αγαθά: υγεία, ευτυχία, πλούτη, λησμονώντας ότι “ενός εστι χρεία”. Έτσι όμως πολλές φορές τα αιτήματα παραμένουν χωρίς θετική ανταπόκριση, επειδή “δεν ξέρουν τί ζητούν” (Ματθ. 20,22).


Ο Κύριος συστήνει να επικαλούμαστε τη βοήθειά του για να αναπληρώνει τις ελλείψεις και τα ελαττώματά μας. Όχι μια φορά, αλλά διαρκώς. Ερμηνεύει Ευθύμιος ο Ζιγαβηνός: “Αν επιμείνεις στα αιτήματά σου προς ανθρώπους, τους εξοργίζεις. Αν δεν κάνεις το ίδιο προς τον Θεό, μάλλον τον στενοχωρείς. Διότι σου δοκιμάζει την ένταση και τη θερμότητα και θέλει να του ζητάς με επιμονή και ζέση, ώστε στο τέλος να σου δώσει”, κυρίως βέβαια τα πνευματικά αγαθά και αν κρίνει ωφέλιμο για τη σωτηρία της ψυχής σου και τα υλικά.


Ψάχνετε και αναζητείστε όσα χάσατε στην πνευματική σας ζωή, όπως η χήρα τη χαμένη δραχμή (Λουκ. 15,8), ή ο έμπορος που ψάχνει τα καλά μαργαριτάρια (Ματθ. 13,45). Δεν αρκεί να ζητάμε από τον Θεό. Χρειάζεται και να ψάχνουμε, να κοπιάζουμε σωματικά και πνευματικά, για να αποβάλουμε την αγχώδη μέριμνα και να αποκτήσουμε, του Θεού συνεργούντος, την αγιότητα.


Κρούετε τη θύρα του ελέους, έστω κι αν κάποιες φορές φαίνεται σαν να μην ακούει ο Θεός τις προσευχές μας. Ο Κύριος θέλει να επιμένουμε και να μην αποκάμουμε. Ο δε ιερός Χρυσόστομος εξηγεί: “Από την προτροπή ¨κρούετε¨ έδειξε ότι πρέπει να προσερχόμαστε με επιμονή αλύγιστη και θερμότητα διανοίας. Μην απογοητεύεσαι λοιπόν, άνθρωπε, μη δείξεις μικρότερο ζήλο από την επιθυμία για χρήματα. Διότι εκείνα, πολλές φορές τα ζήτησες αλλά δεν τα βρήκες. Παραταύτα, αν και ξέρεις ότι σίγουρα δεν θα τα βρεις, μεταχειρίζεσαι κάθε τρόπο έρευνας. Εδώ, αν και έχεις τη διαβεβαίωση ότι εξάπαντος θα λάβεις, δεν δείχνεις ούτε μικρό ποσοστό της επιμέλειας εκείνης. Ακόμα και στην περίπτωση που δεν λαμβάνεις, ούτε τότε να απογοητεύεσαι. Ακριβώς γι’ αυτό είπε ο Κύριος ¨κρούετε¨, για να δείξει ότι κι αν δεν ανοίξει αμέσως τη θύρα, πρέπει να συνεχίσεις χτυπώντας”.


Διότι όπως διαβεβαίωσε ο Κύριος με τα ρήματα “λαμβάνει, ευρίσκει, ανοιγήσεται”, ο άνθρωπος που με πίστη και υπομονή ζητάει, στο τέλος λαμβάνει. Αυτός που δεν κουράζεται να ψάχνει και δεν απογοητεύεται, βρίσκει. Κι όποιος συνεχίζει να χτυπάει την πόρτα του ελέους του Θεού, θα την αντικρίσει κάποια στιγμή ανοιχτή. Και τούτο επειδή τα αγαθά που μας δίνει ο Θεός-Πατέρας ως απάντηση στις προσευχές μας είναι “τα καλά, χρήσιμα και ωφέλιμα εις προκοπήν πνευματικήν και σωτηρίαν”. Αυτό είναι η Πρόνοια του Θεού.


Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που πιστεύουν στην τύχη και την ατυχία… Σ’ αυτούς θα δώσουμε απάντηση προσεχώς.


Ευάγγελος Π. Λέκκος






38 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page