top of page

Άγιος Σωζόμενος, ο ασκητής της Καρπασίας

Έγινε ενημέρωση: 24 Ιαν 2021

19/11/2020

Αύριο Παρασκευή 20 Νοεμβρίου η Εκκλησία της Κύπρου τιμά τη μνήμη του αγίου Σωζόμενου, του ασκητή και θαυματουργού. Όπως αναφέρει ο αείμνηστος αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ΄ στο έργο του “Κύπρος, η Αγία Νήσος”, “ο Σωζόμενος ήταν επίσκοπος Καρπασίας. Ήσκησε, κατά τον μοναχόν Ακάκιον, εις σπήλαιον εις τοποθεσίαν Κομψά, κειμένην παρά το χωρίον Ταύρου της επαρχίας Αμμοχώστου. Ούτος είναι διάφορος του Σωζόμενου, όστις ήσκησε παρά την Ποταμιάν”.

Σε Κώδικα της Αγίας Τριάδος Ριζοκάρπασου αναφέρεται ως τόπος καταγωγής του η Καρπασία. Ο χρόνος γέννησης και δράσης του επιβεβαιώνεται τόσο από την Ακολουθία του, όσο και από άλλες πηγές. Τοποθετείται πριν από την κατοχή της Κύπρου από τους Φράγκους, δηλαδή γύρω στο 1100.

Οι θεοσεβούμενοι γονείς τους φρόντισαν να τον μεγαλώσουν “εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου” και παρά τις δυσκολίες της εποχής βοήθησαν τον γιο τους να αποκτήσει σπάνια μόρφωση.

Όταν ενηλικιώθηκε, αποφάσισε να ακολουθήσει την οδό της ολοκληρωτικής αφιέρωσης στον Θεό. Απαρνήθηκε όλα “τα του κόσμου τερπνά” και αποσύρθηκε σε ερημικό τόπο, για να αφοσιωθεί απερίσπαστος στην προσευχή, την άσκηση, την ταπείνωση, την εκρίζωση των παθών. Με δυο λόγια δόθηκε στον πνευματικό αγώνα για να πλησιάσει τον Θεό και να πετύχει τη “θέωση”.

Στην κάθετη πρόσοψη ενός γκρεμού βρήκε μια μικρή σπηλιά. Αναρριχήθηκε ώς αυτήν και μπαίνοντας μέσα, έκανε τον σταυρό του και ψιθύρισε συγκινημένος: “Η καρδιά μου ας υψωθεί προς Εσένα, Λόγε του Θεού, και από τα ευχάριστα του κόσμου, τίποτε να μη με τραβήξει προς τα ταπεινά και γήινα”.

Καθώς επί χρόνια ακολουθούσε πιστά το ασκητικό του πρόγραμμα, δεν άργησε να γίνει ευρύτερα γνωστός. Με αποτέλεσμα να προσέρχονται πολλοί χριστιανοί για να ακούν τον σοφό του λόγο και να αντλούν δύναμη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους. Επιπλέον, πολλοί ασθενείς, επικαλούμενοι το έλεος του Θεού, έβρισκαν με τις πρεσβείες του όσιου ασκητή τη θεραπεία τους.

Αφού ο όσιος Σωζόμενος έζησε επί πολλά χρόνια με άκρα ταπείνωση, προσευχή και αυστηρή άσκηση, ήρθε η ώρα και ο Θεός τον κάλεσε στους ουρανούς. Έκλεισε τα μάτια του ειρηνικά. Οι χριστιανοί της Καρπασίας τον ενταφίασαν στο βάθος της σπηλιάς του, αλλά επί αιώνες δεν έπαψαν να προσέρχονται εκεί, να προσεύχονται και να επικαλούνται τη μεσιτεία του προς τον Θεό για τα προβλήματά τους ή τη θεραπεία ασθενειών.

Το Απολυτίκιό του σε ήχο δ΄, λέει:

Τοις πίστει προστρέχουσι, Σωζόμενε τρισόλβιε,

τη σορώ των λειψάνων σου, και προσκυνούσι πιστώς,

του είδους εμφέρειαν,

άφεσιν των πταισμάτων, και σωμάτων την ρώσιν,

δώρησαι θεοφόρε, και παντοίων κινδύνων,

και παθών αρρωστίας πάντας εκλύτρωσαι.


Ευάγγελος Π. Λέκκος






80 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page