top of page

Ο κ. Ευάγγελος Λέκκος γράφει για το Περιβόλι του Αγίου Λαζάρου

28/10/2020


Σύσταση γνωριμίας


Στον 69ο Ψαλμό ο βασιλιάς και προφήτης Δαβίδ απευθύνεται στον Θεό και του λέει: Η φλογερή αγάπη για τον ναό σου με κατέφαγε (στίχος 10). Αυτά τα λόγια θυμήθηκαν και οι Μαθητές του Χριστού, όταν Εκείνος έδιωξε με το μαστίγιο τους εμπόρους από τον ναό του Σολομώντα, όπως αναφέρει ο ευαγγελιστής Ιωάννης (2,17): Ο ζήλος για τον οίκο σου θα με καταφάει σαν τη φωτιά.

Τα δύο αυτά αγιογραφικά εδάφια ήρθαν στη σκέψη μου όταν πριν από ένα χρόνο, κατά τις ανεξερεύνητες βουλές του Θεού, γνωρίστηκα με τον κ. Λάζαρο Φιλίππου, κτήτορα του περικαλλούς εξωκκλησίου του Αγίου Λαζάρου, φίλου του Χριστού, στη Δρομολαξιά της Λάρνακας. Η θέρμη και ο ζήλος με τον οποίο μιλάει για τον Άγιο προστάτη του, ο κόπος και οι δαπάνες για την ανέγερση, αγιογράφηση και λειτουργία του ναού και τη συντήρηση του πρότυπου περιβάλλοντος χώρου -πραγματικά παραδεισένιου- με εντυπωσίασαν. Έτσι δεν δίστασα να ανταποκριθώ στο αίτημά του να συγγράψω τον Βίο του Αγίου (για μεγάλους) και έναν άλλο για τα παιδιά. Η δεύτερη αυτή έκδοση παρουσιάστηκε στο “Περιβόλι” του Αγίου στη Δρομολαξιά το Σάββατο 17 Οκτωβρίου, με την παρουσία του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κιτίου κ. Νεκταρίου, εκπροσώπου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, βουλευτών, δημάρχων, επικεφαλής άλλων Αρχών και μεγάλου πλήθους χριστιανών.

Και επειδή το ένα φέρνει το άλλο, πριν από μια εβδομάδα δέχτηκα νέα συγκινητική πρόταση του κ. Λ. Φιλίππου: Να αναλάβω τη σύνταξη άρθρων για την ανάρτησή τους σ’ αυτήν εδώ τη μόνιμη στήλη. Δεν ήταν δυνατόν να την αρνηθώ. Σε συνεννόηση λοιπόν με τον κ. Φιλίππου και τον κ. Τάσο Θεοδώρου, Διευθυντή Σύνταξης του ΤhemaOnline, αποφασίστηκε τα άρθρα μου (δύο την εβδομάδα), να καλύπτουν: Αγιολογικά και εορτολογικά θέματα, απαντήσεις σε λειτουργικές και άλλες απορίες, γνώμες αγίων Πατέρων και Γερόντων, θέσεις της Εκκλησίας σε επίκαιρα ζητήματα κ.λπ. Η στήλη θα είναι ανοιχτή για να δέχεται ερωτήματα και να δίνει απαντήσεις, μέσα στα πλαίσια, εννοείται, της ευπρέπειας.

Θεωρώ όμως αναγκαίο να αυτοσυστηθώ με συντομία: Ονομάζομαι Ευάγγελος Λέκκος. Γεννήθηκα και μεγάλωσα σ’ ένα ορεινό χωριό της Καστοριάς (Μακεδονία) και μετά την αποφοίτησή μου από το εξατάξιο Γυμνάσιο της πόλης, σπούδασα εργαζόμενος Θεολογία και Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκα ως Γραμματέας στη Μητρόπολη Πειραιώς (1965-71) και ως στέλεχος και διευθυντής στην Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος (1971-2002). Παράλληλα υπήρξα αρχισυντάκτης των περιοδικών της Ιεράς Συνόδου “Εκκλησία” και “Εφημέριος” επί 22 χρόνια. Μετά τη συνταξιοδότησή μου (2002) ασχολούμαι συστηματικά με τη συγγραφή. ΄Εχουν ήδη εκδοθεί μέχρι τώρα περίπου 300 μικρά και πολυσέλιδα έργα μου (βλέπε Google: Ευάγγελος Π. Λέκκος).

Στο πρώτο τούτο κείμενο “γνωριμίας”, γι’ αυτό και σύντομο, νιώθω την ανάγκη να κάνω και ένα είδος δημόσιας εξομολόγησης: Το έλεος του Θεού με αξίωσε από την παιδική μου ηλικία να βρίσκομαι, σώματι και ψυχή, μες στο αγιασμένο κλίμα της Εκκλησίας. Να γνωρίσω και να συνεργαστώ με πιστούς και αφοσιωμένους στον Θεό ανθρώπους, κληρικούς και λαϊκούς. Να σπουδάσω τα ιερά γράμματα που μπορούν να σε φωτίσουν και να σε οδηγήσουν στη σωτηρία (Β΄ Τιμ. 3,15) και να διαβάσω κείμενα αγίων και σοφών. Λόγος ακριβώς για τον οποίο πάντοτε με συνέχει η σκέψη, ότι έχω το καθήκον να μεταδώσω κι εγώ στους άλλους ό,τι μπορώ. Κι επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος μήπως, ενώ θα έχω κηρύξει στους άλλους, εγώ ο ίδιος κριθώ ακατάλληλος (Α΄ Κορ. 9,27), ζητώ τις προσευχές των αναγνωστών, για να μου δίνει ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός ταπείνωση και φωτισμό ώστε να μεταδίδω τον λόγο Του, πάντοτε σύμφωνο με τον δικό Του, που είναι η οδός και η αλήθεια και η ζωή (Ιω. 14,6).

Καλώς ήλθατε λοιπόν στη στήλη μας και καλή συμπόρευση!

Ευάγγελος Π. Λέκκος

24 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page